Kabylia

Everything about Kabylia

Det oppvarmet frosk Prinsippet

Olivier Clerc, forfatter og filosof, tilbyr deg en  kort og meningsfull historie. Dette er om  prinsippet om oppvarmet frosk: Frosken visste ikke at hun ble kokt …. Historie som berør oss, fordi vi i likhet med frosken, er kokt.

Tenk deg en gryte med kaldt vann, hvor  en frosk svømmer lykkelig. Ilden er tent under gryten og vannet  varmes sakte. Det ble snart lunket. Frosken synes det er ganske behagelig og fortsetter å svømme. Temperaturen begynner å stige. Vannet er varmt. Det er litt mer enn verdsetter frosken. Det sliter henne litt, men hun bekymre seg ikke.  Vannet er veldig varmt nå. Frosken begynner å finne det ubehagelig, men er nå også svekket. Da holder hun ut, men gjør ingenting. Vanntemperaturen stiger inntil frosken skal rett og slett koke og dø uten å ha prøvde å komme seg ut fra gryten.

Hadde frosken blitt satt inn i en gryte på 50 °, hadde hun straks gitt en rednings spark og kommet seg ut av gryten levende.

Dette eksperimentet (som jeg ikke anbefaler) er veiledende. Det viser at når en negativ endring skjer tilstrekkelig sakte, unnslipper den bevissthet og forårsaker sjelden en reaksjon,  motstand eller opprør.Dette er akkurat hva som skjer i vår samfunn . År etter år, kan vi observere en jevn forverring av vår verdier, som imidlertid skjer sakte nok til at ingen – eller nesten –  tar anstøt av det.

One comment on “Det oppvarmet frosk Prinsippet

  1. freddystangnes
    31/12/2011

    Heia

    Det var ganske illustrerende for det som skjer i Europa i dag. bit for bit, stykke for stykke, del for del . Inntil målet er nådd.. Målet vet vi godt hva er for det har så mange sagt at det ikke lenger er tvil.

    Det var et poeng som var viktig å t med seg for det var særdeles beskrivende av det som skjer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 24/12/2011 by in Kultur, Ytringsfrihet and tagged , , , .
Follow Kabylia on WordPress.com

Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,825 other followers

Blog Stats

  • 119,081 hits
%d bloggers like this: