Kabylia

Everything about Kabylia

Godt nytt år, god Yennayer 2962 til alle berbere!

Med elleve dagers forskjell på den gregorianske kalenderen, feirer Imazighene, berberne, overgangen til det nye året den 12. januar.

Denne tradisjonen, som fortsatt lever i Nord-Afrika, går langt tilbake i berber-historien. Og til tross for alt som er gjort i fjorten århundrer for å slette alt som karakteriserer berberne i Nord-Afrika, er feiringen av Yennayer “IXF useggwas n” en av de tradisjonene som fortsatt gjør motstand mot den arabiske hegemoni kulturen. Feiringen av denne datoen var stort sett en privat feiring. Alt som var før-islamsk var forbudt, ja til og med ordet “berber”! Men etter det kabylske opprøret i 1980 har berbiske aktivister tatt denne feiringen ut i det offentlige rom.  Først i 1980 ved Universitetet i Tizi-Ouzou og i videregående skoler i Kabylia, deretter, fra 1990 ble den feiret i alle landsbyer i Kabylia. Rundt 1990 tok den Marokkanske berber-bevegelsen i sin tur denne dagen Yennayer som en offentlig begivenhet i Marokko. Den Berbiske diasporaen (Berbere i utlendighet), holder gjennom sine foreninger, spesielt i Frankrike og Canada, denne fine tradisjonen i hevd. Yennayer har blitt et av høydepunktene av aktivitetene til alle disse foreningene.

Men dette års Yennayer kommer til å bli spesielt. Det vil bli feiret offentlig for første gang i Øst Tamazgha (av både Imazighen i Libya og i Tunisia). I Libya forventes feiringen å bli eksepsjonell.  Libya’s Imazighene (berbere) har allerede krevd at den datoen skal være nasjonal helligdag og offentlig fridag i Libya.

i dag, går mine gode ønsker til   marokkanske berbere i Norge. En video fra rif nasjonen som feirer Yannayer. 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 08/01/2012 by in Ytringsfrihet and tagged , , , , .
Follow Kabylia on WordPress.com

Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,826 other followers

Blog Stats

  • 119,045 hits
%d bloggers like this: