Kabylia

Everything about Kabylia

Sahel – Mali: Mot en politisk rekonstruksjon

Det offisielt  besøket av François Hollande i Timbuktu og Bamako var død knell av “Mali før.” Denne konflikten, der den franske presidenten har tatt risikoen for å engasjere sin hær for  å demontere basene til internasjonal terrorisme grupper   AQIM iAzawad, vil den få en ny politisk orden.

titre_5222747

Nord-Afrika er et avgjørende  geopolitisk rom for Europa. Hvis populasjoner er overveldende konsentrert på kysten av Middelhavet, er økonomiske interessene  for de fleste i  hjertet av ørkenen, slik vi så med de tragiske hendelsene i Amenas til den algeriske Sahara.

Denne realitet  av Sahel, det vil si de områder bebodd sør for Sahara, et vesentlig geopolitisk rom. Og Tuareg folk som bor der, ridende mellom  alle stater i regionen, Niger, Mali, Burkina Faso, Algerie og Libya, med kunnskap om de eldgamle øde veier,gjør en uunngåelig realitet.

Tuareger er en del av den  Berber / Amazigh kulturell, hvis tilstedeværelse er spredt i ulike deler av Nord-Afrika, som er forent med et flagg og språk, Tamazight eller Tamashreq for dialekt som snakkes av Tuareg populasjoner. Kabylia, Rif, Adrar Nefoussa, Aures, marokkanske Atlas, Azawad, osv. … regionene  med Berberspråklige   navnene høres ut sterk som anti-koloniale kamper , eller senere,  opprør mot  postkoloniale diktaturer Algerie, som nylig i Libya og Mali.

Imazighen folk er arvinger av den opprinnelige befolkningen i Nord-Afrika, den store ikonisk figur i det 5. århundre, St. Augustine, forfatteren av den nå berømte “preken på Fall of Rome” – strålte over kristendommen. Islamiseringen av Nord-Afrika begynte i det 8. århundre, og det er ledsaget av en gradvis generalisert arabiseringen , med unntak av befolkningsøkingen skjermet av landskapet .

Dette er grunnen til at Berber / Amazigh kultur  forble i live primært i fjellområdene, eller blant nomadene som lever under en stammer liv-style .
Korrelasjonen mellom fundamentalistisk Islam og arabiseringen av det sosio-kulturelle rom er en virkelighet som fortsatt er gyldig. Det forklarer hvorfor de store arabiske monarkier, inkludert Qatar og Saudi-Arabia, har støttet de fundamentalistiske bevegelser. Og det forklarer også hvorfor Imazighen folk , som holder seg til tradisjonelle sedvanerett, langt fra sharia, er mindre religiøse og dermed bedre i stand til å avvise ekstremistiske tendenser.

Men siden uavhengigheten, er  arabiseringen av disse befolkninger blitt en prioritet  av sentrale myndigheter i Marokko, Algerie og Libya. For det det gjelder  for tuareger,  ble  de fleste av dem knyttet til de  afrikanske postkoloniale stater med  svarte befolkningflertall , lever de et svært marginalisert liv  siden 50 år og slutten av fransk kolonisering. Dette er særlig tilfelle i Mali.

Det er  denne marginalisering som “Tuareg opprører ” (de postkoloniale stater har beholdt ordene til de tidligere koloniherrer) kjempet mot et i halvt århundre.

MLNA er unektelig politisk arving av denne kampen tradisjonen  . Den sentrale regjeringen i Mali har ofte bevist at Tuareg motstanden var for den en fiende prioritet over jihadistene, og forsøkte den å lede Frankrike i den overgrep. Overgrep begått av maliske hæren mot de  Tuareg populasjoner i kjølvannet av den franske hæren, er uttrykket. Dette var en stor risiko  for  François Hollande, og hans uttalelser som de forholdsregler tatt  for å fortsette offensiven til Kidal, hvor Tuareg flertall, tyder på at viktig budskap er  blitt mottatt.
Det ser ut til at MLNA anses nå som en samtalepartner, og den kalles til å kjempe på bakken mot AQIM MUJAO og Ansar Dine.
Dette kan ikke være uten konsekvens når politisk vil diskutere innholdet i den framtidige staten Mali. Uavhengigheten prosjektet har blitt lagt frem av MLNA aktivister  som et svar på aggresjonen og udugelighet  av maliske staten som holder fast til en sentralistiske visjon om en enhetlig stat slik er den franske staten. Det ville være en unektelig bidrag av EU hvis det kunne påvirke og  inspirere en annen modell av territorial organisasjon slik det eksisterer i Europa, men ikke  i Frankrike.

Dette er blant annet en mer fundamental grunn til å involvere Europa i det neste trinnet etter avslutningen av militære operasjoner, det som skal bygge en varig fred for regionen.

François ALFONSI
Grønn/ Europeerer Fri Allianse
Europaparlamentet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 07/02/2013 by in Freedom of speech, Kolonialism, Politikk, Religion and tagged , , , , .
Follow Kabylia on WordPress.com

Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,822 other followers

Blog Stats

  • 120,609 hits
%d bloggers like this: