Kabylia

Everything about Kabylia

Algerie: Tyrkia har en kort hukommelse


Av Bernard Lugan-

Uttalelsene fra Tyrkias statsminister, Mr Erdogan om «folkemord» som Frankrike hadde begått i Algerie, er både verbal hysteri og mer grotesk historie manipulasjon. I tillegg er ikke Mr. Erdogan i posisjon til å snakke om «folkemord» i Algerie,  regionen var for tre århundrer en ottomanske koloni under navnet Regency of Algiers (Wilayat al-Djezair arabisk og Gezayir-i Garp på tyrkisk) , hvor de tyrkiske Janitsjarer utmerket seg med  sine spesielle brutale og effektive  metoder.

Faderr Jean Le Vacher, fransk konsul, bindet i  munnen til en kanon

Faderen  Jean Le Vacher, fransk konsul, bindet i munnen til en kanon

I 1520, var Sidi Ahmed el Kadhi  den første Kabylen  som gjorde  motstand  mot tyrkisk kolonisering, klarer til og med  å ta Alger og tvinger gjeng  sjefen  Khar ad-Din Barberossa å trekke seg tilbake til Djidjelli.
I 1609 klarte  Kabylene  å komme inntil  veggene til Alger, og mellom 1758 og 1770, var det hele Kabylia som kjempet. I begynnelsen av forrige århundre, oppstod flere opprør, spesielt mellom 1805 og 1813, deretter i 1816 og til slutt i 1823.

Det var det samme i Aures hvor Chaouia klarte å forhindre effektiv tilstedeværelse av  den ottomanske makten. Constantine var en spesiell sak fordi ottomanene hadde sterke allierte med stammen Zemoul, som ikke hindret andre Kabylske  stammer å gjøre opprør jevnt og trutt.

Khair Din Baba Arroudj (Barbarossa)

Khair Din Baba Arroudj (Barbarossa)

Alle disse opprørene ble druknet i blod. Det bildet  var samme  regelen i Libya: ” styrken brukes på tyrkisk-vis : de vanlige kolonene , Tyrkiske  og kouloughlis, bruker sverd, rifle og kanon, brenner avlinger og landsbyer, tar gisler, spidder og halshugger, utstiller titalls avkuttede hoder. Bruk av rå makt demonstrerer fastheten til herren og irreversibilitet av situasjonen “(1).

Ottomanske vold
I Regency of Algiers, praktisert tyrkerne institusjonaliserte segregering. Politikken til  herskende  osmanske administrative  og militære  eliten var å unngå å   oppløses seg  i massen  ved ekteskap med  befolkningen. Ottomanske vold praktiseres ikke bare mot den lokale befolkningen. Noen eksempler:

– 27 mai 1529 etter en tre uker beleiring , de 25 overlevende fra den spanske garnisonen som  forsvarte fortet bygget i bukten av Alger, kapitulerte mot løfte om at de skulle bli sparte, men deres leder, greven Martin Vargas, alvorlig såret, ble drept med stokker av tyrkiske soldater.
– Den 20 juli 1535
Khair Din Baba Arroudj (Barbarossa)raidet  øya Menorca, Balearene, bortførte flere hundre fanger,  menn, kvinner og barn som ble solgte som slaver i markedet i Alger.
– I 1682, etter at Dey hadde erklært krig mot Frankrike, dukket Admiral Duquesne foranAlger, der tyrkerne massakrerte Faderen Jean Le Vacher, fransk konsul, ved å binde ham i munnen på en kanon ( 2).
– I 1688, for å bekjempe sjørøverier, bombarderte Marshale d’Estrées Alger og flere franske fanger ble også bundet til
munnen på en kanon.

Bernard Lugan, født 10 mai 1946 i Meknes (Marokko) er en fransk historiker som er Afrika spesialist . Han var førstelektor ved Universitetet i Lyon III, der han undervist siden 1984 forskjellige kurs i Afrikas historie og francophonie

etudescoloniales.canalblog.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 09/06/2013 by in Freedom of speech, Historie, Islam, Kolonialism and tagged , , , .
Follow Kabylia on WordPress.com

Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,822 other followers

Blog Stats

  • 120,609 hits
%d bloggers like this: