Kabylia

Everything about Kabylia

Ånden av Valentinsdag

Eros and Psyche

Bilde: “Psyche gjenopplivet av kjærlighetens kyss”. Fra verket til berberforfatteren Apeleus.

Ernest Renan den franske filosofen av samme størrelse som Rousseau og Voltaire, den som best forsto de negative virkningene av Islam på enkeltpersoner under dens åk, hadde skrevet dette om kabyler.
“I et land der det ikke er noe vertshus, blir gjestfrihet et offentlig tjeneste, og hos befolkninger som er så fattig som den vi snakker om er en smertefull byrde. Kabylene få gjort det på en virkelig rørende måte. […] Det er beundringsverdig , og viser alt som har gode kvaliteter i hjertet av Berber rasen. De heroiske og rørende sider i historien av afrikansk kristendom er forklart av denne ånden av menneskeheten, mildhet”
Det er nettopp for disse grunnene at verden feirer Valentinsdag, festen av kjærlighet :
Gratulerer med dagen til alle elskere!

En Kabyle bak St. Valentinsdagen

St. Valentinsdagen 14. februar er regnet i mange land som festen for kjærlighet og vennskap. Parene benytter anledningen til å utveksle søte ord og gaver som tegn på kjærlighet, og røde roser som er lidenskap emblemet.

I den opprinnelige katolske  feiringen før middelalderen, ble ikke festen for St. Valentine  forbundet med romantisk kjærlighet, men med fysisk kjærlighet. Festen er nå  forbundet med gjensidig utveksling av “kjærlighetsbrev” eller Valentiner illustrert med symboler som et hjerte eller en bevinget eros.

Historien bak Valentindagen

I oldtidens Roma var den 15. februar navngitt festival for Lupercalia eller Lupercus, guden for fruktbarhet, som er representert kledd i geiteskinn. Prestene i Lupercus ofret geiter til Gud, og etter å ha drukket vin, gikk de gjennom gatene i Roma halvnakne og rørte forbipasserende ved å holde deler av geitehud i hånden. De unge kvinnene ble veldig glade over å bli rørt, fordi det betydde fruktbarhet og lette fødsler. Seremonien æret hedenske Juno, romersk gudinne for kvinner og ekteskap, og Pan, guden for naturen.

Minst tre ulike helgener hadde navnet Valentin, og alle tre var martyrer. Deres fest ble satt til den 14. februar ved dekret av den store eksportør av  Berbersk kultur, nemlig den Kabylske Pave Gelasius I, rundt 498.

 

En Kabyle bak St. Valentinsdagen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 12/02/2016 by in Historie, Kultur and tagged , , , , .
Follow Kabylia on WordPress.com

Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,822 other followers

Blog Stats

  • 120,551 hits
%d bloggers like this: